Elon Musk’ın Önerdiği Mutlaka Okumanız Gereken 11 Kitap

Eğer Elon Musk kitap önerilerini arıyorsanız doğru yerdesiniz! SpaceX, Tesla ve diğer oyun değiştiren teknoloji şirketlerinin milyarder CEO’su Elon Musk, dünyaya geri dönebilen roketler inşa etmediği, Los Angeles’ın altında tünel açmadığı veya uzaya araba göndermediği zamanlarda çok sayıda kitap okumak için kendine zaman yaratmasını biliyor. Klasik bilim kurgu eserlerinden yapay zeka üzerine karmaşık çalışmalara kadar varıncaya Musk, başarıya ulaşmasında kitapların kendisine büyük yardımları olduğunu her fırsatta dile getirmekten hiç çekinmiyor. Bir keresinde kendisine roket yapmayı nasıl öğrendiği sorulduğunda, “Kitap okurum” yanıtını vermesi bunun en net örneklerinden. Günümüz koşuşturmacası içinde çoğu insan her gün bir kitap okuma şansı bulamıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, çoğu Amerikan vatandaşı kitap okumak için günde sadece 17 dakikasını ayırabiliyor. Eğer siz de bu araştırmanın sonuçlarına uygun bir okuma hızıyla devam ederseniz Elon Musk’ın önerdiği kitaplardan herhangi birini okumanız bir aydan fazla sürebilir. 

Bugün kim olduğumuz ile gelecekte kim olacağımız arasındaki fark iki ana unsura bağlıdır: kimlerle tanıştığınız ve neler okuduğunuz. Kimlerle tanışacağınız konusunda belki size bir yardımımız dokunmayabilir, ancak neler okumanız gerektiği konusunda birtakım bilgiler verebiliriz. Neler okuyacağımıza karar vermenin güzel bir yolu ise başarılı insanların hayatları boyunca hangi kitapları okuduklarına bir göz atmak olabilir. Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, Steven Spielberg gibi alanlarında son derece başarılı insanların önerdiği kitapları okumak size bu yolda yardımcı olabilir. 

İlginizi Çekebilir: Bill Gates’ın Tavsiye Ettiği Kitaplar

Bu yazımızda Elon Musk’ın önerdiği kitaplar konusuna değinmeye çalışacağız. Elon Musk kimdir diye bir soru geleceğini zannetmiyoruz, zira kendisi hem iş dünyasında hem de popüler kültürde oldukça tanınmış bir sima. Ancak yine de kendisi hakkında kısa birtakım bilgiler vermeyi gerekli görüyoruz. 

Paypal, Tesla, The Boring Company’nin ortak kurucusu Musk, SpaceX aracılığıyla kendisini İmparator ilan ettiği Mars gezegeninin kolonileştirmeye çalışıyor. Bunların yanı sıra Twitter’ın tartışmasız kralı ve Dogecoin’in koruyucu azizi olduğu bilgilerini de eklemek gerek.

Ayrıca Musk, “çok fazla lüks şeye sahip olduğu” için yoğun şekilde eleştirilmesinin ardından mülklerinden biri hariç hepsini sattı ve insanlara kendisinden hoşlanmamaları için yeni sebepler vermemek adına küçücük bir evde yaşamayı tercih ediyor. Bu noktada kendisine vahşi hayat insanı Elon demekte de bir sakınca yok sanırız.

Hakkında kısa bilgiler verdikten sonra gelin şimdi yaptığı her işte başarıyı yakalamayı bir şekilde başaran Elon Musk’ın insanlara mutlaka okumalarını önerdiği kitaplara kısaca bir göz atalım. Bir dâhiyi şekillendirmeye yardımı dokunan bu kitapların sizi hayatınızda da büyük etkileri olacağına hiç şüphemiz yok. İşte Elon Musk’ın önerdiği kitaplar:

1. Walter Isaacson – Steve Jobs 

Tıpkı Elon Musk gibi, Steve Jobs da teknoloji endüstrisinde kendi yolunu çizen dâhilerden biri. Walter Isaacson’un kaleme aldığı bu kitap, Apple’ın yenilikçi girişimcisi ve eksantrik kurucusunun cüretkar, maceralı yaşamını anlatıyor. Steve Jobs, Jobs’ın maneviyat ve LSD ile ilgili ilk deneyimlerinden dünya çapında bir teknoloji ikonu olarak zirveye ulaşana kadar uzanan süreçte, gerçekleştirdiği başarılı girişimlerini ve bu yol boyunca verdiği savaşları anlatıyor.

2. Stuart Russell – Human Compatible 

Human Compatible: Artificial Intelligence and the Problem of Control, bilgisayar bilimcisi Stuart J. Russell tarafından 2019 yılında yazılmış kurgu olmayan bir kitap. Kitap, yapay zeka alanında gelecekte yaşanacak ilerlemeleri çevreleyen belirsizliğe rağmen, gelişmiş yapay zekadan insanlığa yönelik riskin ciddi bir endişe kaynağı olduğu iddiasını dile getiriyor. 

Stuart Russell bu kitabında bizlere İnsan uyumlu, yapay zekanın yaratılmasının neden insanlığın son eylemi olabileceğini açıklıyor. Bu konu Musk’ın da çokça dile getirdiği bir konuların başında geliyor. Kitap, toplumun yöneldiği potansiyel felakete dikkat çekmekte ve bundan kaçınmak için yapılması gerekenleri aşama aşama tartışıyor. 

3. Peter Thiel ve Blake Masters – Sıfırdan Bire: Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları

Musk’ın, övmek için tweet attığı kitaplardan biri ”Sıfırdan Bire” kitabı. Musk tweet’inde şöyle yazdı: “Peter Thiel alanında çığır açan çok sayıda şirket kurdu ve (bu kitap) bunun nasıl olduğunu bizlere gösteriyor.” Sıfırdan Bire, şirketlerin geleceği nasıl daha iyi tahmin edebileceklerini ve başarılı bir başlangıç yapabilmesini sağlamak için nasıl harekete geçebileceklerini araştırıyor. Yazar, kitabın temel çıkarımlarını kendi deneyimleriyle zenginleştiriyor ve destekliyor.

Yazar Peter Thiel, Musk’ın yakın arkadaşı ve Paypal adlı küçük bir şirkette birlikte çalıştılar. Bu çalışmanın ana konusu şirketlerin dünyadaki değişimi nasıl etkilediğidir. Bir milyarder olmasına rağmen toplumu ilerletmeyi her zaman para kazanmanın önüne koyan Musk’ın en sevdiği iş kitabının etrafındaki dünyayı iyileştirmeye odaklanmış olması hiç de şaşırtıcı değil. 

4. Naomi Oreskes ve Erik M. Conway – Şüphe Tüccarları

Bu kitap çevre, sigara ve nükleer silahlarla ilgili dünyanın önde gelen bilimsel tartışmalarından bazılarını mercek altına alıyor. Açıklayıcı, bir avuç yüksek sesli bilim insanının, genellikle şirket ve endüstri çıkarlarına yardımcı olmak için ana akım medya aracılığıyla bu sorunları nasıl büyük ölçüde yanlış tanıttığını açıklıyor. 

Musk bu kitap için şunları söylüyor: “[Bu kitabı] okumaya değer. Sigara kaynaklı ölümleri inkar eden kişiyle, iklim değişikliğini inkar eden kişi aynı.” 

Naomi Oreskes ve Erik M. Conway’in bu tartışmalı kitabı, dünyanın her yerinden, elbette hepsi olumlu olmayan pek çok geri bildirim aldı. Kitap, insanlığı etkileyen; küresel ısınma, kanser, asit yağmurları, ozon deliği gibi pek çok hassas konuyu ve daha fazlasını içeriyor. Şüphe Tüccarları, uzmanların görüşlerinin dünyasına dalarak acı verici gerçeğin peşine düşüyor.

5. Max Tegmark – Yaşam 3.0 Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak

Bu listedeki kitaplar arasında ortak bir tema arıyorsanız, Musk’ın gerçekten yapay zekanın geleceğini keşfetmeye meraklı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu çalışmada, MIT profesörü Max Tegmark, yapay zekayı insan yaşamı için faydalı kılmak ve teknolojik ilerlemenin insanlığın geleceğe yönelik hedefleriyle uyumlu kalmasını sağlamak hakkında yazıyor. Musk’ın, yapay zekanın dünyada kötülükten çok iyilik için bir güç olarak kullanılma olasılığını ele alan birkaç kitaptan biri. 

Elon Musk bu kitap için şunları söylüyor: “Bu kitap, Dünya ve ötesinde yaşamın, zekanın ve bilincin geleceği maceramızda karşılaşabileceğimiz güçlükler ve seçimler üzerine muhteşem bir rehber.

Yapay zeka (YZ) araştırmalarının gündeme oturmasını sağlayan MIT Profesörü Max Tegmark, bu kitapta bizi YZ üzerine var olan son tartışmaların merkezine indiriyor. Varlığımızın gelecekteki safhasını keşfedebilmek için efsaneleri gerçeklerden, ütopyaları distopyalardan ayırıyor. 

Otomasyon sayesinde refah seviyemizi artırırken insanların işsiz ve amaçsız kalmasını nasıl önleyebiliriz? Çocuklarımıza nasıl kariyer tavsiyeleri vermeliyiz? Çökmeden, hata yapmadan veya hacklenmeden bizim istediklerimizi yapabilmeleri için gelecekteki YZ sistemlerini nasıl daha fazla güçlendirebiliriz? Ölümcül otonom silah sistemlerinde bir silahlanma yarışından korkmalı mıyız? Makineler zamanla her alanda bizi geçip işlerimizi, hatta gezegendeki yerimizi elimizden alacak mı? YZ daha önce eşi görülmemiş bir şekilde yaşamın gelişmesine yardım mı edecek yoksa bize yönetebileceğimizden daha büyük bir güç mü verecek?

Nasıl bir gelecek istiyorsunuz? Bu kitap, çağımızın belki de en önemli tartışmasına katılmanıza imkan veriyor. Tüm bakış açılarına yer verirken, süper zeka, anlam, bilinç ve evrendeki yaşamın fiziksel sınırları gibi en radikal konulara değinmekten kaçınmıyor.

6. Sean M. Carroll – Büyük Resim-Yaşamın Anlamın ve Evrenin Kökeni Üzerine

Musk tamamen insanlığın geleceği ve kökenleri ve hayatı çok gezegenli hale getirmekle ilgili biri. Büyük Resim, bildiğimiz dünyaya ve büyük bir kısmını anlamlandırmak için bilimsel düşünceyi nasıl kullanabileceğimize dair iddialı bir bakış. Yaşamın, anlamın ve evrenin kökenlerine dair içgörülü bir inceleme olan bu kitap, okuyuculara felsefe, fizik ve biyolojinin sunduğu en zorlu soruları tümdengelimli bir şekilde ele alıyor. 

Modern fiziğin en zorlu kavramlarını zarif ve açık bir üslupla anlatmasıyla bilinen Sean Carroll bu kitapta olağanüstü zekâsını en derin kişisel sorularımıza yönelterek: Niçin varız? Biz kimiz? Duygularımız, inançlarımız, umutlarımız ve hayallerimiz boşlukta yüzen anlamsız şeyler midir? İnsani amaç ve anlam kavramlarının bilimsel dünya görüşünde yeri var mıdır? Sorularına cevaplar arıyor. 

Büyük Resim’de dünyanın kuantum, kozmik ve insani düzeydeki işleyiş biçiminin farklarını ve nihayet bunların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu öğrenecek; Carroll’ın Darwin ve Einstein’dan yaşamın, anlamın ve evrenin kökenine giden yolda bilimsel devrime rehberlik eden ilkelere dair sunumu okuyacaksınız.

7. Sam Harris – Yalan

Yalan kitabında Sam Harris, bize yalan söyleme eyleminin neden bu kadar tehlikeli olduğunu açıklıyor. Bu yalanlar, insanların her gün söylediği küçük yalanlardan bazen dünya sahnesinde söylenen büyük yalanlara kadar tüm yalanları içeriyor. 

Sam Harris, yalnızca doğruyu söylemek yoluyla, acı çekmemize ve utanmamıza yol açan pek çok durumdan kolaylıkla uzak durabileceğimizi savunuyor. Öyle uç örneklere öyle çözümler buluyor ki, söylediğimiz yalanlar konusunda bir kez daha düşünmemize yol açıyor. Sık sık yalan söylemek sevdiğimiz insanların özgürlüğünü ihlâl etmektir. Pek çok durumda, sahte yüreklendirme, öteki kişi için çok pahalıya mâl olabilir. Bir daha hiç yalan söylememeye karar verseniz, ilişkileriniz ne şekilde değişirdi? Kendinizle ilgili hangi doğrular birden görünür olurdu? Nasıl bir kişi haline gelirdiniz? Ve çevrenizdeki insanları nasıl değiştirebilirdiniz? Sonuç olarak, doğruyu söylemek her zaman daha iyidir. 

8. Nick Bostrom – Süper Zeka: Yapay Zeka Uygulamaları, Tehlikeler ve Stratejiler

Musk, kontrolsüz yapay zekanın tehlikelerine karşı insanları defalarca uyardı. 2014’te “Yapay zeka konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor” diye tweet attı ve bunun “potansiyel olarak nükleer silahlardan daha tehlikeli” olduğunu söyledi. Musk, bu risklerin neden bu kadar korkutucu olduğunu öğrenmek için Süper Zeka kitabının okumaya değer olduğunu ifade ediyor. Kitap, yapay zeka insan zekasını geçerse ne olacağına dair cüretkar bir araştırma ortaya koyuyor. 

Nick Bostrom, süper zekâ olasılığının sunduğu zorluğu ve buna en iyi şekilde nasıl yanıt verebileceğimizi anlamaya çalışıyor. İnsanlığın geçmişten bu yana karşılaştığı en büyük zorluk budur demek yanlış olmaz. Bu işi başaralım ya da başaramayalım, muhtemelen karşılaşıp karşılaşacağımız son zorluk olacak. Zekânın doğasını detaylıca inceleyen bu kitap, doğal ve yapay zekânın içeriğini ve sınırlarını kapsamlı bir şekilde sunuyor. 

9. Adam Smith – Ulusların Zenginliği

Ulusların Zenginliği, ekonomi çalışmalarında son derece etkili bir çalışmadır ve tam olarak ulusların nasıl zenginleştiğini inceler. Musk’ın “Kazanmak için Adam Smith” diye tweet atarak hayranı olduğunu gösterdiği Adam Smith, bireylerin hükümet düzenlemesi olmaksızın serbest bir piyasada kişisel çıkarlarını özgürce sürdürmelerine izin vererek ulusların zenginleşeceğini savunuyor.

Adam Smith’in Ulusların Zenginliği adlı yapıtı iktisat biliminde önemli bir yer tutuyor. Bu yapıtın ideolojik mesajını bugünün koşulları içinde beğenmeyebilirsiniz. Ama bu yapıtta, daha önce iktisatla ilgili hiçbir yapıtta bulamayacağınız bir bütünlük ve çözümleme bulunduğunu da söylemeden edemeyeceğiz.

10. Iain Banks – Yüzey Ayrıntıları 

Banks’ın tüm kitaplarını tavsiye ederim. Özellikle bu kitabını.” – Elon Musk

Musk, Banks’in neredeyse tüm kitaplarını, özellikle Culture serisini tavsiye ediyor. “Yüzey Ayrıntıları” serinin dokuzuncu kitabı. Iain Banks’in (Musk’un en sevdiği yazarlardan biri) bilim kurgu dizisi “The Culture”, esas olarak insansı ırklar ve yapay zekadan oluşan ütopik bir toplum olan “The Culture” hakkındadır. Bir uzay yolculuğuna çıkmak istiyorsanız bu kitap sizin biletini olacak. 

11. E.M. Forster – Makine Duruyor

Elon Musk’ın “Okumaya değer.” Olarak değerlendirdiği E.M. Forster’ın “Makine Duruyor” adlı kısa öyküsü, insanların yer altında yaşadıkları, birbirleriyle bağlantılarını, yitirdiklerini ve odalarında boş boş otururken kendilerine yiyecek sağlayan “Makine” adlı bir varlığa taptıkları bir distopya hakkında. Makine Duruyor isimli kısa hikaye, yazarın “Cennet Dolmuşu” isimli kısa öykülerini topladığı derlemenin içerisinde yer alıyor. 

Sosyal Medya Stratejinizi Destekleyin!

Türkiye’nin en eski ve en güvenilir SMM Panel’i MedyaBayim’den Twitter, Facebook, Instagram ve diğer popüler sosyal medya hesaplarınız için etkileşim servisleri almak için tıklayın: Güvenilir SMM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir