Tüketici davranışını etkileyen psikolojik unsurlar nelerdir, tüketicilerin bu süreçte nelerden etkilendiği ve tercih yaparken neleri göz önüne aldığından bahsedebiliriz. Tüketicilerin davranışları hem şirketler hem de bireysel olarak tüm müşterilerin talep ve ihtiyaçlarını karşılamak adına hizmetlerle ürünleri nasıl tercih ettikleri, süreci genel olarak incelemektedir. Tüketicilerin hareketleriyle bu hareketlere neden olan motivasyon arasındaki ilişkilerde açıklanabiliyor.
Genel olarak psikolojiyi anlamak için pazarlama kısmına bakmak gerekir. Burada tüketicilerin satın alma hareketleriyle nelerin neden olduğu çözümlenmeye çalışılmaktadır. Pazarın ihtiyacı olan hizmet ve ürünler, talep gören hizmetlerle ürünlerin belirlenmesi adına adımlar atılmaktadır. Genel olarak tüketici davranışı konusunu etkileyen birçok faktör vardır. Aynı şekilde psikolojik unsurlarda oldukça merak ediliyor.
Psikolojik Faktörler Nasıl Tüketici Davranışını Etkiler?
Satın alma davranışını etkileyen psikolojik faktörler, büyük bir öneme sahip olmaktadır. Tüketiciler, ihtiyaç duyduğu şeylere psikolojik durum göz önüne alınarak karar verebiliyor. Bu sebeple satın alırken psikolojik temel dürtüleri olan bireyleri daha fazla etkileyebilmektedir. Tüketici davranışları kapsamında öne çıkan psikolojik faktörler, bireylerin sosyal ortam içerisinde sosyal ve psikolojik olarak satın alma davranışı konusunda belirleyici bir durumdur. Sosyal ve psikolojik olarak herhangi bir gruba ait olan tüketiciler, satın alma eğiliminde bulunmaktadır. Tüm bu faktörler ise birbirleriyle yakın bir ilişki kurar. Çünkü bireylerin içerisinde bulunduğu sosyal ortamda psikoloji üzerinde etkili bir durumdur.
Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler Nelerdir?
Tüketici davranışlarını etkileyen kişisel faktörler ve psikolojik faktörlere göz attığımızda, satın alma davranışını nasıl desteklediği önemli bir konudur. Bu tüketicilerin davranışını etkileyen psikolojik faktörlere baktığımızda şu şekilde özetleyebiliriz:
- Tutum ve inançlar, bireylerin bir ürüne karşı olan tutumuyla ürünlerle alakalı satın alma kararını etkilemektedir.
- Algılama durumu, bireylerin ürünleri ve markalarını algılama düzeyleriyle bunlara olan ihtiyaçları belirleyen bir etken olmaktadır. Yani satın alma durumuna karşı teşvik edici bir psikolojik unsur denilebilmektedir.
- Öğrenme durumu, bireylerin öğrenim süreci boyunca elde ettiği tüm tüketim bilgileri ve satın alma esasına dayanır.
- Motivasyon durumu, ihtiyaçların farkına varan tüketicilerle bunları karşılamak adına satın alma hareketine geçmektedir.
Tüm bu faktörler psikolojik olarak tüketicileri satın almaya iter. Bu faktörler oldukça güçlüdür, aynı zamanda karar verme sürecin de önemli bir parçasında yer alabilir.
Tüketici Davranışlarında Veri Nasıl Toplanır?
Tüketici davranışlarını etkileyen sosyal faktörler psikolojik faktörler ve diğer faktörlerle beraber davranışı anlamak için nasıl hissettiklerini anlamak gerekir. Tüketicilerin piyasa içerisinde diğer alternatifleri nasıl değerlendirdiklerine bakmak gerekiyor. Bunun dışında nasıl düşündükleri, nasıl hissettirdiklerini, nasıl muhakeme ettikleriyle diğer seçenekler arasında nasıl tercih yapıldığını bilmek gerekiyor. Tüketici davranışını etkileyen motivasyonlar oldukça geniştir. Tüm bunları incelemenin yolu da farklı araştırma yollarını kullanmak. Tüm bu yöntemler hem nicel hem de nitel veri toplar. Tüketici davranışlarında veri toplama nasıl yapılır baktığımızda:
- Araştırma ihtiyacınıza bağlı şekilde birkaç farklı müşteriyi bir araya getirebilirsiniz. Aynı şekilde soru sorarak ilerleyebilirsiniz. Bu aşamada çevrimiçi paneller işinize yarayacaktır.
- Müşterilerin geri bildirimleri, müşteriler tarafından bırakılan yorumları okumanız önerilir. Aynı şekilde tekrarlanan soruları ve istekleri vurgulamak açısından kullanılabilmektedir.
- Çevrimiçi anketler, kolay bir şekilde geliştirilerek belirlenen soruları yöneltmenize olanak sağlar.
- Soru ve cevap siteleri, tüketici bireylerin hizmetleriniz, markalar veya ürünler hakkındaki endişeler ve sorular konusunda sizlere fikir sağlayabilir.
Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurların Önemi Nedir?
Tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen en önemli faktörlerden olan ve günümüzde hala çözülemeyen psikolojik unsurlar, firmaların araştırma konusudur. Tüketici olan insanlar psikolojik olarak ihtiyaçlarını hissederler. Aynı zamanda ihtiyaçları da belirli bir hiyerarşiye göre gruplandırmaktadır. İhtiyaçlarını tam olarak nasıl karşılayacağı konusunda çaba sarf etmektedirler. Bu nedenle ihtiyaçların tam olarak hissedilebilmesi, bu ihtiyaçların ne şekilde ve nasıl karşılanacağına dair karar verme süreci de nörolojik bir temeldir. Bu sebeple tüketicilerin ihtiyaç öncelikleri de bireylere göre değişebiliyor.
Satın alma davranışını etkileyen psikolojik faktörler genel olarak algılama, motivasyon, kişilik, karakter yapısı, sorun çözme, düşünme, inanç ve tutumlar gibi farklı değişkenlerdir. Birçok araştırmacı da psikolojik olarak bu faktörleri psikoanaliz yöntemleriyle çözer. Ancak genel olarak başarısız olunmaktadır. Bunun nedeni ise psikolojik yapının tamamen kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmesidir. Aynı şekilde bir genelleme yapabilmekte bireylere sağladığı fayda anlamında mümkün değildir. Bu durumda pazarlama anlamında yol gösterici bir tercih değildir.
Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Unsurlara Örnek
Tüketici davranışını etkileyen psikolojik unsurlara örnek verecek olursak, bir alışveriş merkezini düşünelim. Alışveriş merkezinde aynı finansal göstergelerle etkileşime giren iki farklı kişi olsun. Bireylerin hangi ürün alacağı, ihtiyaçları ve kalite beklentileri tahmin edilemez. Bazı durumlarda fiyat ve kalite gibi unsurlar etkili olur. Bazı durumlarda ise psikolojik anlamda sevilen renk, beğenilen müzik tarzı duygusal unsurlar etkili olacaktır. Tüm bunlardan hareket edersek insanların çözülemez psikolojik sorunları, tüketim öncesinde, tüketim sırasında ve sonrasında etkilidir sonucunu çıkartmak mümkün olacaktır.
Sonuç olarak tüketici davranışını etkileyen psikolojik unsurlar nelerdir ve bu unsurları iyi tanımanın avantajları anlaşıldığında, firmalar açısından önemli avantajlar haline dönüşebilmektedir. Genel olarak tüketicilerin sadece diğer unsurlara göre değil, psikolojik olarak da duygularının satın alma eğilimini değiştirdiği görülmektedir.
İlginizi Çekebilir:
Elon Musk’ın Önerdiği Mutlaka Okumanız Gereken 11 Kitap
Toplantınız Yarıda Kesilmesin! En İyi Video Konferans & Online Toplantı Uygulamaları
En İyi SEO Araçları: Ücretsiz ve Ücretli En iyi +25 SEO Aracı (2023)
Bir yanıt yazın